ZooSite Awards 2018 - de uitslag

De vijf mooiste zoos van de BeNeLux.

Diergaarde Blijdorp mag zich voor het derde achtereenvolgende jaar de mooiste (EAZA) dierentuin van de BeNeLux noemen. De Rotterdamse zoo ontving 25,2% van de bijna tienduizend stemmen. In de categorie Leukste Geboorte van een Zoogdier sleepte de Diergaarde eveneens de meeste stemmen binnen, met 52,9% van de stemmen voor de geboorte van zwarte neushoorn Mara. Met deze twee awards komen de Rotterdammers op een totaal van zeventien awards in elf jaar tijd.

Gezien de grote diversiteit onder de dierentuinvergunninghouders zijn de parken niet lid van EAZA dit jaar onderverdeeld in vier categorieën. De mooiste dierentuin is, met 50,6% van de stemmen, Landgoed Hoenderdaell in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Het mooiste aquarium staat in Den Haag. Met 37,1% van de stemmen haalde Sea Life Scheveningen deze titel binnen. De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, Flevoland, ontving 39,3% van de stemmen en is daarmee de mooiste Indoor Zoo.

De vierde categorie was voor dierentuinvergunninghouders met een specialisatie zoals een opvangcentrum. 66,4% van de stemmen bracht de titel mooiste specialisatie dierentuin naar Stichting AAP uit Almere.


Nog meer winnaars
De komst van twee reuzenpanda’s naar Ouwehands dierenpark kan niemand zijn ontgaan, dat bleek uit 31,7% van de stemmen die de dierentuin uit Rhenen ontving voor deze Leukste Aanwinst.

Het Mooiste Nieuwe Verblijf werd gebouwd in Arnhem. Burgers’ Mangrove in Burgers’ Zoo ontving 28,5% van de stemmen.

De laatste ZooSite Award, voor de Leukste Geboorte van een niet Zoogdier, gaat naar het Limburgse Kerkrade voor de geboorte van een waldrapp ibis met 27,3% van de stemmen. GaiaZOO sleept hiermee voor de twaalfde keer een ZooSite Award in de wacht.


De eerste, de laatste
De ZooSite Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2007 en werden in de tussenliggende elf jaar regelmatig gekopieerd. Commerciële bedrijven, pretparkfans en andere dierentuinfans volgden ons voorbeeld. Na 11 edities en bijna 100 trofeeën is de 2018 editie van de ZooSite Awards de laatste.
Wij bedanken alle dierentuinen en de tienduizenden stemmers voor hun enthousiaste deelname aan de ZooSite Awards.

Mooiste Dierentuin EAZA
Diergaarde Blijdorp

Leukste Geboorte 
Zwarte neushoorn - Diergaarde Blijdorp

Leukste Aanwinst
Reuzenpanda's - Ouwehands Dierenpark

Mooiste Nieuwe Verblijf
Burgers' Zoo - Burgers' Mangrove

 

Leukste Geboorte niet-zoogdier
Waldrapp ibis

 

Mooiste Dierentuin Algemeen 
Landgoed Hoenderdaell

Mooiste Indoor Zoo
De Orchideeën Hoeve

Mooiste Aquarium
Sea Life Scheveningen

Mooiste Specialisatie Zoo
Stichting AAP

 

Mooiste Dierentuin EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze awards.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum

Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.


 

Dierenpark Amersfoort
Zoo Antwerpen
Apenheul
Burgers' Zoo
Pairi Daiza
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Safaripark Beekse Bergen
GaiaZOO
Zoo Parc Overloon
Diergaarde Blijdorp

Mooiste Dierentuin algemeen - niet EAZA

De categorieën Mooiste EAZA Dierentuin en Mooiste niet-EAZA Dierentuin zijn bedoeld voor de dierentuinen die in de ogen van onze bezoekers het meest complete dagje dierentuin bieden. Hierbij gaat het niet alleen om hoe mooi de dierentuin is aangelegd. Juist het totaalpakket dat de dierentuin biedt is belangrijk. Van Horeca tot mooie verblijven, van botanische inrichting tot speellocaties, alles telt mee voor deze award.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum


Le but des catégories "plus beau zoo EAZA" et "plus beau zoo non-EAZA" est simple: Quel zoo offre une visite complète? Non seulement la beauté du parc est important, mais l'offre complète: Enclos, aires de jeux, restauration, ..., tout compte pour cet Award.

 

Landgoed Hoenderdaell
Olmense Zoo
Best Zoo
Artisklas 
Dierenpark Zie-Zoo  

Mooiste Indoor Zoo - niet EAZA

De categorie Mooiste Indoor Zoo is voor niet EAZA dierentuinen waarvan het grootste gedeelte of alles van de dierentuin binnen is, bv in een kas.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum


Almere Jungle
Berkenhof Tropical Zoo
De Orchideëenhoeve
Klein Costa Rica
Vlindorado

Mooiste Aquarium - niet EAZA

De categorie Mooiste Aquarium is voor niet EAZA dierentuinen waarvan de hele collectie of het grootste deel van de collectie bestaat uit dieren die in het water leven.

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum

Zee Aquarium Bergen aan Zee
Sea Life Blanckenberge
Ecomare
Aquazoo Leerdam
Sea Life Scheveningen

Mooiste Specialisatie Zoo - niet EAZA

De categorie Mooiste Specialisatie Zoo is voor niet EAZA dierentuinen die een bepaalde specialisatie uitoefenen, denk bv. aan reptielenzoos, vogelparken, opvangcentra, wildparken etc

De genomineerden zijn gekozen door de leden van ons forum.

Stichting AAP
Stichting Schildpaddencentrum Nederland
Serpentarium 
Reptielenhuis de Aarde
Vzw/stichting De Zonnegloed Sanctuary

Leukste Geboorte Zoogdier EAZA

Artis - Jaguars
Voor het eerst sinds 1975 zijn er jaguars geboren in Artis
GaiaZoo - Hartmanns Bergzebra
Er is voor het eerst een Hartmanns bergzebra geboren in GaiaZOO. GaiaZOO is de enige Nederlandse dierentuin met deze zebrasoort. Daarvoor was de laatste geboorte in Nederland in 1990.
Dierenrijk - Europese Lynx
Er is voor het eerst een Europese lynx geboren in Dierenrijk
Zoo Parc Overloon - Miereneter
Er is voor het eerst een miereneter geboren in ZooParc Overloon
Diergaarde Blijdorp - Zwarte Neushoorn
Eind december is er een zwarte neushoorn geboren in Diergaarde Blijdorp. De vorige keer was in 1957, dat was hiervoor ook de enige keer dat er een zwarte neushoorn in Nederland is geboren.


 

Leukste Geboorte niet Zoogdier EAZA

Avifauna - Wolnekooievaar drieling
Er zijn voor het eerst drie wolnekooievaars uit hety ei gekropen in Avifauna
Dierenpark Amersfoort - Helmkasuaris
Er is voor het eerst een helmkasuaris uit het ei gekropen in Dierenpark Amersfoort. Leuk weetje is dat bij kasuarissen de vader het kuiken groot brengt.
 
Zoo Antwerpen - Monniksgier
Monniksgier Sirius is geadopteerd door de 2 monniksgieren van Zoo Antwerpen. Hij was in z'n ei al verstoten door z'n ouders door en uitgebroed in een broedmachine. Na overleg met de coordinator van het fokprogramma is hij naar Zoo Antwerpen gebracht waar hij snel geaccepteerd werd door het ervaren koppel, na 5 minuten braakte de adoptiemoeder al voedsel voor het kuiken op. 
GaiaZOO - Waldrapp ibis
Bijzondere geboorte omdat het koppel pas een paar maanden samen was en ze in een gemengde voliere leven
Safaripark Beekse Bergen - Secretarisvogel drieling
Voor het derde jaar achter elkaar kropen er kuikens uit het ei bij de secretarisvogels in het safaripark. Bijzonder is dat het er wel drie stuks waren.
  

Leukste Aanwinst EAZA

Apenheul - Baardsaki's
Pairi Daiza - Kraagberen
Aqua Zoo Friesland - Nijlkrokodillen
Planckendael - Tasmaanse Duivels
Ouwehands Dierenpark - Reuzenpanda's
Diergaarde Blijdorp - Steurenexpositie 

Mooiste Nieuwe Verblijf EAZA

 
Dierenpark Amersfoort - Leeuwen verblijf  
 
Zoo Antwerpen - Mensapenvallei  
 
Burgers' Zoo - Burgers Mangrove  
 
Safaripark Beekse Bergen - Zeeleeuwen verblijf  
 
Zoo Parc Overloon - Giraffen/Brazzameerkatten verblijf  
 
Ouwehands Dierenpark - Pandasia