Uniek streepjespatroon huppelt voortaan mee in de ZOO

Uniek streepjespatroon huppelt voortaan mee in de ZOO


By Inge - Posted on 26 Juli 2011

De familie okapi, symbooldier bij uitstek van de Antwerpse ZOO en al sinds 1919 te bewonderen in Antwerpen, breidde zonet uit. De familie okapi, symbooldier bij uitstek van de Antwerpse ZOO en al sinds 1919 te bewonderen in Antwerpen, breidde zonet uit. Fantastisch nieuws voor het kweekprogramma van deze bedreigde diersoort waarvan Antwerpen wereldwijd het stamboek coördineert en andere tuinen adviseert inzake voeding, verzorging en kweek. Antwerpen maakt de officiële “dating”afspraken in Europa met andere dierentuinen om de genetische diversiteit van de populatie okapi’s in de Europese dierentuinen te bewaren. Tot nu toe bleef het jong, op 4 juli geboren, nog even binnen maar vandaag toont het zich aan de buitenwereld. Het was 3 jaar geleden dat er een okapi geboren werd in Antwerpen.

Op 4 juli beviel okapi Hakima van haar allereerste jong. Na een dracht van bijna 14 maanden kwam er een vrouwtje ter wereld en telt de groep nu 7 dieren. De verzorgers hielden de bevalling, die slechts om en bij de 40 minuten duurde, nauwlettend in het oog via de webcam om zo de dieren niet te verstoren. Het diertje stond al snel op haar eigen pootjes en mama zoogt het met volle overtuiging.

Het is een kloek beestje (26 kg en een schofthoogte van 82 cm) met lange oren en prachtige streepjes. Dit jong is de 47ste okapigeboorte in de Zoo. Ook moeder Hakima is zelf geboren en getogen in de Zoo in 2006.

De naam van het diertje werd Mchawi, wat tovenaar in het Swahili betekent. Merlijn, 10 jaar, is één van de hoofdpersonages uit de nieuwe TV reeks ZOO of Love die vanaf april 2012 van start gaat op Een. Hiervoor ging hij op reis naar Congo om daar het Ituri reservaat te bezoeken. En hij suggereerde de betoverende naam die we toepasselijk vonden voor het kleintje en de goedkeuring van de verzorgers wegdroeg.

De dieren komen enkel nog voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo. Aangezien hun spreidingsgebied zo klein is en geheel binnen één staat ligt, is de toekomst van de okapi niet gewaarborgd. Okapi’s worden bovendien bedreigd door kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied.

De okapi is familie van de giraf en heeft één bijzonder kenmerk: zijn strepen op de billen. Ze zijn bij elk dier verschillend en te vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Ze zorgen voor een ideale camouflage zodat de okapi helemaal opgaat in zijn omgeving. Okapi´s zijn herkauwers en eten in de Zoo bladeren, groenten en luzerne. De okapi ziet slecht, maar zijn gehoor en reukzin zijn scherp.

Speciaal voor deze gelegenheid schreef de kleine Merlijn ook een gedichtje voor de baby-okapi.

Mchawi
dat is straf
streepjes als een zebra
maar verwant met de giraf

welkom kleine okapi hier in de Zoo
waar je mama je verwent
en iedereen komt kijken 
als je buiten rondjes rent

je betovert ze allemaal 
met een naam als Mchawi
is dat helemaal normaal!

Merlijn Wagner (die andere tovenaar)

 

Foto: Dirk Laenen