Uitslag ZooSite Awards 2012

Uitslag ZooSite Awards 2012


By Rutger - Posted on 18 April 2012

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar konden bezoekers van de website ZooSite.nl in de periode van 29 maart tot en met 12 april stemmen op de ZooSite Awards. In totaal kon er gestemd worden op 28 verschillende dierentuinen die werden genomineerd in elf categorieën.

De dierentuinen die momenteel dagelijks te zien zijn in het programma “Drukte in de Dierentuin” van SBS 6 deden het uitzonderlijk goed. In totaal ontvingen Dierenpark Amersfoort, Apenheul, Diergaarde Blijdorp en GaiaZOO de meeste stemmen in zes van de zeven categorieën waar zij, als lid van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), in genomineerd waren.

Dierenpark Amersfoort ontving de meeste stemmen in twee categorieën. Op woensdag 18 april zal creatief directeur Bas Westerweel in Dierenpark Amersfoort de award voor “Mooiste Nieuwe Verblijf”, voor het in 2011 geopende Honderdduizend Dierenhuis, alsmede de award voor “Leukste Geboorte” van een Zoogdier, voor de op 19 november geboren Indische neushoorn Sunanda, in ontvangst nemen.

GaiaZOO, de meest zuidelijke dierentuin van Nederland, ontving eveneens in twee categorieën de meeste stemmen. Na een jaar naar een andere dierentuin te zijn gegaan (Emmen, 2011) keert dit jaar de award voor “Mooiste Dierentuin” terug naar de plaats waar zij reeds drie keer eerder (2007, 2008, 2009-2010) uitgereikt werd. Naast mooiste dierentuin van de Benelux werd GaiaZOO ook gekozen tot de “Meest Innovatieve Dierentuin”. In 2011 vernieuwde GaiaZOO in alle gebieden van het park en dit tot grote tevredenheid van haar bezoekers blijkt uit deze uitslag.

Het Apeldoornse primatenpark Apenheul kreeg in de categorie “Leukste Aanwinst” de meeste stemmen. Sinds 2011 is Apenheul de enige dierentuin buiten Azië die Neusapen in haar collectie heeft, een unieke aanwinst die door de bezoekers van ZooSite ook zo beoordeeld is.

Diergaarde Blijdorp ontving de meeste stemmen in de categorie “Leukste Geboorte” van een Niet-Zoogdier, met de geboorte van twee ezelspinguïns, een primeur voor zowel de dierentuin als heel Nederland.

In verband met het vijfjarig bestaan van de ZooSite Awards werd een speciale lustrum categorie in het leven geroepen. Deze Buitengewone Redactieprijs voor een Uitbreiding met Leeuwen, kortweg B.R.U.L. award, was de eerste categorie waarin zowel dierentuinen lid van EAZA als dierentuinen die niet lid zijn van EAZA genomineerd werden. Na een spannende race, waarin de koploper bijna dagelijks wisselde, wist uiteindelijk Dierenpark Emmen de meeste stemmen te veroveren. In 2011 kwamen, na een afwezigheid van ruim 30 jaar, opnieuw leeuwen in het Drenthse park aan, reden voor een nominatie en 18,19% van de stemmen, genoeg om de award in ontvangst te mogen nemen.

De kleinste dierentuin van Nederland, Artisklas in Haarlem, mag zich een jaar lang de “Mooiste Dierentuin”, onder niet EAZA-leden, van de Benelux noemen. Na een lange, spannende strijd waarin drie dierentuinen afwisselend de leiding namen, wist uiteindelijk het kleine parkje uit Noord-Holland de meeste stemmen in de wacht te slepen.

De nieuwste dierentuin van Nederland, dierenpark Zie-Zoo in Volkel, pas sinds december 2011 in bezit van een dierentuinvergunning, ontving de meeste stemmen in de categorie “Leukste Aanwinst” voor niet-EAZA leden. De komst van een koppel zwarte beren, nergens anders in Nederland te zien, werd door 24,46% van de stemmers als leukste beoordeeld.

Het “Mooiste Nieuwe Verblijf” bij niet-EAZA leden werd volgens de bezoekers van ZooSite gebouwd in Scheveningen, bij Sea Life. Begin 2011 werd de voorgevel van Sea Life verrijkt met een verblijf voor Aziatische kleinklauwotters Sien en Saartje, waarmee de enige Nederlandse Sea Life een unieke uitstraling verwierf.

De Olmense Zoo, in Olmen-Balen, België, heeft de eer om de enige niet Nederlandse ontvanger van een ZooSite Award in 2012 te zijn. De geboorte van een withandgibbon, die noodgedwongen door mensen moest worden grootgebracht en daarmee vooral in Vlaanderen alle pers haalde, bleek populairder dan de overige genomineerden.

De ZooSite Awards kent geen winnaars of verliezers, met ruim 100 dierentuinen in de Benelux, die jaarlijks duizenden geboortes kennen, honderden aanwinsten hebben en tientallen nieuwe verblijven opleveren is het krijgen van een nominatie al een prestatie op zich.