Pasgeboren giraffe, verstoten door moeder, overleden.

Pasgeboren giraffe, verstoten door moeder, overleden.


By Inge - Posted on 27 November 2012

UPDATE 28 november 2012.

Pasgeboren giraffe overleden

Het girafje dat gisternacht in Artis is geboren, is rond middernacht overleden. Gisteravond leek het nog beter te gaan met het kalfje. Hij had meerdere liters melk gedronken en viel hierna in het stro in slaap. In de loop van de nacht ging het girafje steeds zwaarder adem halen, wat een teken was dat hij het waarschijnlijk niet ging redden. Het girafje is te vroeg geboren. Zijn hoeven waren nog niet hard genoeg om op te kunnen staan, wat erg belangrijk is voor pasgeboren giraffen. Zij moeten met de kudde mee kunnen lopen, mocht dit nodig zijn.

In Artis is in de nacht van 26 op 27 november een giraffe geboren. Het kalf is erg zwak. De moeder heeft het girafje verstoten. Vermoedelijk is het jong te vroeg geboren. Dit vermoedt de dierenarts omdat het dier nog niet kan staan. Het is belangrijk dat jonge giraffen direct na de geboorte opstaan. Dit omdat zij met de kudde mee moeten kunnen lopen, mocht dit nodig zijn. Ook heeft Kadija, de moeder, geen melkuiers. Dit is een teken dat haar lichaam nog niet klaar was om te werpen. Het is nog onduidelijk of het dier het zal overleven. Het is een mannetje en hij heeft nog geen naam gekregen.

Zorg
De verzorgers zijn de hele dag bij het dier gebleven. Zij proberen de lichaamstemperatuur met warmtelampen, dekens en zakken warm water op peil te houden. Ook heeft het girafje biest gekregen. Dit is de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier heeft geworpen. Een zoogdier dat net geboren is, heeft nog geen eigen afweer. In de biest zitten afweerstoffen die het pasgeboren dier helpen om op sterkte te komen. Aankomende nacht zullen de verzorgers in de giraffenstal slapen om hem af en toe te helpen met opstaan, melk te geven en warm te houden.

Prognose
Niemand kan op dit moment zeggen of het dier zal overleven. Artis hoopt dat het girafje na enkele dagen sterk genoeg is om zelf te staan. Als dit zo is, zijn de kansen dat hij het redt groot. Het is de bedoeling dat hij onderdeel van de kudde blijft, daarom wordt hij niet bij de moeder weggehaald. Dit is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de giraffe.

Netgiraffen
De giraffen in Artis zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Hij is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe. Artis heeft sinds 1856 giraffen en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

 

Foto: Babette Kouwenhoven

Tags