Artis opent tweede vleugel monumentale Fazanterie

Artis opent tweede vleugel monumentale Fazanterie


By Inge - Posted on 06 December 2012

De tweede vleugel van de Fazanterie van Artis is sinds vandaag weer open voor publiek. Het afgelopen jaar heeft Artis dit rijksmonument uit 1888 gerestaureerd en in originele staat teruggebracht. Ara’s, ibissen, ijsvogels, kalkoenen en fazanten leven samen in deze oostelijke vleugel van de Fazanterie. Sommige van deze vogelsoorten, zoals de Mexicaanse soldatenara en de blauwkeelgoean, worden met uitsterven bedreigd. Artis heeft de volières van de Fazanterie zo optimaal mogelijk ingericht voor alle vogelsoorten zodat zij zich kunnen voortplanten. Hiermee levert Artis een belangrijke bijdrage aan het internationale fokprogramma van deze vogelsoorten.

Twee vleugels
De Fazanterie van Artis bestaat uit twee vleugels, een oostelijke en een westelijke. Er is ook een derde volière, het ooit als tuinhuis gebouwde Masmanhuisje. De vernieuwing van deze gebouwen gebeurt in drie fases. Eerst is in 2011 de westelijke vleugel vernieuwd. In 2012 stond de oostvleugel op de planning. Dit rijksmonument is met zijn versieringen nog vrijwel identiek aan hoe het gebouw in 1888 werd opgeleverd.

Kleurenonderzoek
Kleurenonderzoek heeft uitgewezen dat het gebouw in de 115 jaar dat het er staat, in totaal 8 keer een andere kleur heeft gekregen. Het gebouw was al jaren wit, maar onder afgebladderde stukjes verf waren andere kleuren te zien. Op verschillende plekken van de gevel zijn daarom de verflagen laagje voor laagje door de kleurexpert weggestoken, zodat ‘kleurtrappen’ ontstonden. Dit gaf een kijkje in de kleurgeschiedenis van de Fazanterie. De originele kleur bleek lichtroze te zijn. Die kleur heeft de Fazanterie daarom weer gekregen.

Artis Vernieuwt
Natura Artis Magistra is sinds 2005 bezig met grootschalige vernieuwingen, waarmee meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed wordt gecreëerd.

 

Foto: Artis-Edwin Butter

Tags