Pasgeboren zeehondenpup gevonden in duinen van Bredene

Pasgeboren zeehondenpup gevonden in duinen van Bredene


By Inge - Posted on 10 December 2012

BLANKENBERGE – Vanmiddag heeft SEA LIFE Blankenberge een twee weken oude, nog grotendeels witte zeehondenpup opgevangen, een bijzondere gebeurtenis. Dierenverzorger Steve Vervaecke: “Normaal gesproken blijven jonge pups dicht in de buurt bij de moeder. Het gebeurt maar heel zelden dat een pup met gedeeltelijk witte vacht aanspoelt. Dit is in de 13 jaar dat SEA LIFE zeehonden opvangt pas de tweede keer dat het is voorgekomen”.

Normale zeehonden verliezen hun welgekende witte vacht al in de baarmoeder. De grijze zeehond echter verliest zijn witte vacht normaal gezien pas twee tot drie weken na de geboorte. Pas als de witte vacht verdwenen is kan de grijze zeehond goed zwemmen.

De aangespoelde pup is ongeveer twee weken oud en is waarschijnlijk door de zware wind van de afgelopen dagen aangespoeld op het strand van Bredene. Steve vermoedt dat ze al enige tijd geleden haar moeder is kwijtgeraakt. “Een grijze zeehond van haar leeftijd zou normaal gezien meer dan 30 kilo moeten wegen; zij weegt slechts 13 kilo”. Jonge zeehonden blijven de eerste weken dicht in de buurt van hun moeder, omdat zij afhankelijk zijn van de moeder qua voeding. “Zeker bij zulke jonge pups is het soms moeilijk. De eerste weken in het opvangcentrum roepen zij nog regelmatig om hun moeder” vertelt Steve.

De komende maanden zullen de verzorgers van SEA LIFE als het ware fungeren als de moeder van de jonge pup. Omdat ze al begonnen is haar witte vacht af te schudden zal ze waarschijnlijk niet met de fles gevoerd hoeven worden – de normale intensieve verzorging van het SEA LIFE Rescue Team zal dan volstaan. Als ze over drie tot vier maanden volledig aangesterkt en op gewicht is zal ze terug vrijgelaten worden.

Er zijn op het moment zeven zeehondenpups te bezoeken in SEA LIFE Blankenberge.

Tags