Twee maanvissen aangespoeld op Texel

Twee maanvissen aangespoeld op Texel


By Rutger - Posted on 12 December 2012

Woensdag 12 december was een hectische dag bij Ecomare. Terwijl alle aandacht uitging naar de stranding van de bultrug op de Razende Bol, spoelden er ook twee maanvissen aan. Maanvissen zijn heel bijzondere dieren, die in alle oceanen van de wereld voorkomen, maar slechts zelden in de Noordzee.

De eerste maanvis die werd gemeld, was gevonden door hulpstrandvonder Maarten Jan Boon bij Paal 20. Het was een heel vers exemplaar van 60 cm groot. Boon wist eerst niet wat het was, omdat hij nog niet eerder een vis met zo’n vreemd uiterlijk had gezien. De tweede maanvis werd aangetroffen bij paal 32.

Maanvissen kunnen enorm groot worden, tot ruim 2 meter. Hun uiterlijk is zo bizar, doordat ze geen staartvin hebben, maar een afgerond achterlijf. Ze hebben een sterk afgeplatte romp en een lange rug- en aarsvin. Ze zwemmen vaak tegen het wateroppervlak, waarbij ze ook wel horizontaal gaan drijven, om hun lichaam op te warmen. Maanvissen eten kwallen, plankton en vissen en zijn ondanks hun formaat ongevaarlijk voor mensen.

Maanvissen worden af en toe in december in de Noordzee gezien. Dit heeft te maken met het feit dat ze in deze periode van noord naar zuid trekken. Normaal gesproken komen ze niet in de Noordzee; als ze er voorkomen, zijn ze verdwaald.

Hulpstrandvonder Maarten Jan Boon met de door hem gevonden maanvis (foto Ecomare, Sytske Dijksen).

Tags