Burgers' Zoo over 100 dagen 100 jaar jong

Burgers' Zoo over 100 dagen 100 jaar jong


By Rutger - Posted on 20 December 2012

Vandaag, donderdag 20 december 2012 duurt het nog precies 100 dagen voordat het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo officieel zijn 100-jarige jubileum viert. Op 30 maart 1913 stelde oprichter Johan Burgers zijn privé dierenverzameling voor het eerst open voor het publiek. Tot op de dag van vandaag is Burgers’ Zoo een echt familiebedrijf gebleven: directeur Alex van Hooff is een achterkleinzoon van Johan Burgers. Samen met zijn vrouw Bertine van Hooff-Nusselder vormt hij de huidige directie. Ook zijn moeder Greet van Hooff-Wierenga is als directieadviseur nauw betrokken.

Dieren zo natuurlijk mogelijk houden
Het Arnhemse dierenpark staat internationaal bekend om zijn vernieuwende dierverblijven: met name de ecodisplays zijn beroemd, zoals de Bush, Desert en Ocean waar diersoorten in onderlinge samenhang zo vrij en natuurlijk mogelijk gehouden worden. Burgers’ Zoo is trots dat het 100-jarige jubileum wordt bereikt als een kerngezonde organisatie die functioneert zonder structurele subsidies van de overheid en sponsorgelden uit het bedrijfsleven.

De familie van Hooff woont zelf nog altijd in de dierentuin, die van een uit de hand gelopen hobby in één eeuw is uitgegroeid tot een modern dierenpark waar elk jaar 1,5 miljoen bezoekers verwelkomd mogen worden. Burgers’ Zoo is op 30 maart 2013 exact 100 jaar jong en kijkt vol vertrouwen uit naar de komende 100 jaar!

Een grote variatie aan jubileumactiviteiten
Vanaf de voorjaarsvakantie in februari 2013 ontdekken bezoekers verspreid over Burgers’ Zoo levensgrote diertransportkisten, waarin een stukje van de geschiedenis wordt getoond in de vorm van foto- en filmmateriaal. Vanaf dat moment vinden gasten ook overal in het park banieren en panoramafoto’s, terwijl ze bij de oude ingang worden ondergedompeld in de sfeer van het begin van de vorige eeuw. Het voorplein bij de hoofdingang wordt momenteel volledig vernieuwd, waarbij de verkeersstromen vanuit logistiek oogpunt duidelijker worden ingedeeld en het voorplein zelf over enkele maanden wordt voorzien van een indrukwekkende ‘eyecatcher’. Door een herstructurering van de parkeerplaats ontstaan er bovendien extra parkeervakken. Kinderen ontvangen vanaf medio februari 2013 gratis een jubileumarmbandje en ouders merken al snel de extra informatie over het jubileum op in de nieuwe parkgidsen en informatiefolders. In de communicatie staat de slogan Burgers’ Zoo 100 Jaar Jong! centraal in combinatie met jonge dieren. In het jubileumjaar 2013 maakt Burgers’ Zoo op verschillende momenten nog diverse jubileumactiviteiten bekend.

Foto: Etende brillangoer met jong. Theo Kruse / Burgers’ Zoo.