Vertederende baby voor okapi Yenthe in ZOO Antwerpen

Vertederende baby voor okapi Yenthe in ZOO Antwerpen


By Inge - Posted on 20 December 2012

Na 14 maanden is het zover. Okapi Yenthe bracht in de nacht van zaterdag op zondag haar gezonde baby ter wereld. Het werd net geen kerstbaby. De nachtwaker lichtte met plezier alle verzorgers uit bed die met gelukzalige, slaperige blikken de baby op de webcam in de werpstal bewonderden. De okapi is voor ZOO Antwerpen een symbooldier want de allereerste was er al in 1919 te bewonderen. Voorlopig gaat alles bijzonder goed met mama en jong.

Ngwani
Het is een jongen en hij kreeg van de verzorgers de mooie Afrikaanse naam Ngwani, wat “kind van” betekent. Voorlopig heeft hij nog grote flapoortjes, die langzamerhand rechter zullen komen te staan. Het is de ideale uitrusting voor bosbewoners om in de dichte begroeiing zoveel mogelijk geluiden te kunnen opvangen. Ngwani weegt nu 21 kilo en heeft een smal gezichtje. Zijn poep heeft een eigen, uniek strepenpatroon. Hij krijgt later net zo’n lange tong als zijn mama om alle blaadjes van de bomen te kunnen trekken.

Acht okapi’s
Sinds 1919 verblijven er al okapi’s in de ZOO en dit is geboorte nummer 49. In de ZOO wonen er nu 8 dieren: Yenthe en haar pasgeborene, Sofie en haar jong Nkosi (° september 2012), Hakima en Mchawi (°juli 2011) en de twee mannetjes Bondo en Henry (de papa). Voor een pasgeboren, exotische baby is het momenteel buiten nog even wat te koud.

Internationaal expert
Dit mannetje is een aanzienlijke aanwinst voor het internationale kweekprogramma. ZOO Antwerpen beheert het stamboek van de okapi’s wereldwijd en coördineert het Europees kweekprogramma. Als dit kleintje groot genoeg is om te kweken, dan bepaalt de ZOO met welke vrouwtjes en in welke dierentuinen hij zich mag voortplanten. ZOO Antwerpen verleent en verspreidt advies over de voeding, de verzorging en de kweek van okapi’s. Het aantal okapi’s in dierentuinen groeit immers traag, te traag.

Okapi’s in Congo
Naar schatting leven er nog 10 tot 35 000 okapi’s in de dichte regenwouden van de Democratische Republiek Congo, de enige plek op aarde waar deze hoefdieren voorkomen. Ze zijn familie van de giraffen en zo schuchter dat het een unicum is om ze te kunnen spotten. Okapi’s worden bedreigd door kaalkap van het regenwoud, door stroperij en door de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied. Zo ook in juni ll., toen werd het okapireservaat in Epulu aangevallen door een militie. Er vielen 6 doden, vrouwen werden verkracht en de infrastructuur werd bijna volledig vernield. Alle okapi’s kwamen om. Een zware klap voor deze bedreigde diersoort en de mensen die er zich dagelijks voor inzetten. De ZOO steunt dit project al jaren.

 

Foto: Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst