Afrikaanse wilde honden geboren in Safaripark Beekse Bergen

Afrikaanse wilde honden geboren in Safaripark Beekse Bergen


By Inge - Posted on 29 December 2012

Hilvarenbeek, 27 december 2012 – In Safaripark Beekse Bergen zijn een aantal weken geleden Afrikaanse wilde honden geboren. Tot dusver zijn er 9 pups geteld. Het aantal kan nog oplopen, omdat de dierenverzorgers omwille van de rust van de pups niet dichtbij komen.

Na 5 jaar wachten is het eindelijk zo ver. De Afrikaanse wilde honden in Safaripark Beekse Bergen hebben er een nieuw nestje bij. De bevalling is voorspoedig gelopen en moeder Tuli en haar jongen maken het goed. De draagtijd van Afrikaanse wilde honden is ongeveer 70 dagen en de gemiddelde nestgrootte is 10 pups. De pups zijn in eerste instantie buiten in het, door de moeder zelf, gegraven hol geworpen maar zijn daarna door de moeder naar de werpkist in het nachtverblijf gedragen. Het geslacht van de pups is nog onbekend.

Te aanschouwen door bezoekers
Tijdens de eerste weken na de bevalling hebben de dierenverzorgers in spanning gewacht. Na de bevalling zijn de wilde hondjes namelijk volkomen blind en hulpeloos. Pas na een maand tonen ze zich buiten het nest en kunnen de dierenverzorgers en ook de bezoekers ze zien. Sinds donderdag 27 december vertonen de pups zich langzaamaan in het buitenverblijf. Ze huppelen rond en ze zijn dus ook al regelmatig te bezichtigen door bezoekers van de auto- en bussafari in het Safaripark.

Bedreigde diersoort
Het leefgebied van de wilde Afrikaanse hond neemt sterk af. Een belangrijke bedreiging vormt de oprukkende landbouw in Afrika. Hierdoor vindt versnippering van de leefruimte plaats. Daarnaast hebben de Afrikaanse wilde honden ook veel te lijden van ziekten die zij opdoen van gedomesticeerde honden. Ook wordt er op deze diersoort gejaagd omdat ze op vee zouden jagen. Tegenwoordig zijn er tussen de 3000 en 5000 Afrikaanse wilde honden over en ze worden dan ook gezien als een bedreigde diersoort. Safaripark Beekse Bergen levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van deze, en meerdere, diersoorten door middel van het fokprogramma (EEP (European Endangered Species Programmes). Het fokprogramma bestaat uit een bijdrage aan de instandhouding voor de dieren in gevangenschap. De SVS (Stichting Vrienden Safaripark) steunt ook projecten in het wild met een financiële bijdrage. Deze stichting zet zich al vele jaren in voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

 

Foto: Mariska van Dijk