2013: 50 jaar Vrienden van Blijdorp

2013: 50 jaar Vrienden van Blijdorp


By Inge - Posted on 31 December 2012

In 2013 bestaat de Vereniging Vrienden van Blijdorp 50 jaar. Officieel opgericht op 9 januari 1963, steunt de grootste onafhankelijk dierentuinondersteunende vereniging van Europa Diergaarde Blijdorp al die jaren met geld, goede wil en morele steun.

In vroegere jaren gaven de Vrienden letterlijk dieren aan Blijdorp. Zo was het eerste geschenk in 1964 een elandantilope genaamd ‘Vriendin’. In 1975 zorgde de vereniging voor de komst van olifant Irma, nog altijd bewoonster van Blijdorp. Het is nu echter niet meer van deze tijd om dieren te schenken aan dierentuinen. Al enkele decennia schenkt de vereniging daarom verblijven aan de diergaarde, om zo te helpen Blijdorp nog mooier te maken. De afgelopen jaren betaalden de leden onder meer de nieuwe verblijven voor ijsberen, tijgers, gorilla's en Amoerpanters en in juni wordt het jubileumgeschenk ‘Amazonica, Europa’s mooiste Vlinderparadijs’ geopend. In al die jaren zijn zo miljoenen euro’s in de dierentuin geïnvesteerd.

De morele steun is echter net zo belangrijk als het geven van geschenken. Met haar ruim 5500 leden komt de vereniging op voor de belangen van Diergaarde Blijdorp, iets wat door de jaren heen, met wisselende politieke meningen over de dierentuin, nodig is gebleken. Zo startte de vereniging in 2010 een petitie tegen voorgenomen bezuinigingen op de dierentuin. Deze werd gesteund met maar liefst 107.000 handtekeningen die aan het Rotterdamse college van B&W en de gemeenteraad werden aangeboden. Nog altijd houdt de vereniging een vinger aan de pols waar het gaat om de ontwikkelingen rond Blijdorp.

Het jubileumjaar wordt uiteraard gevierd. In 2013 staan er diverse activiteiten voor leden en niet-leden op het programma, zoals de opening van Amazonica, speciale lezingen en een ‘Vriendendag’. Alle informatie daarover is te vinden op de website www.vriendenvanblijdorp.nl. De vereniging volgen via twitter kan ook via @blijdorpvriend.

Tags