Koalababy piept uit buidel in Planckendael

Koalababy piept uit buidel in Planckendael


By Inge - Posted on 02 Januari 2013

De koalafamilie in Planckendael heeft er een kleintje bij. Het mannetje Goonawarra bevruchtte 7 maanden geleden vrouwtje Guwara. De baby komt nu geregeld uit de buidel piepen! Koala’s zijn schuchter, stressgevoelig en moeilijke eters en daarom weinig te zien in dierentuinen. Planckendael is één van de zeven Europese dierentuinen met koala’s en werkt mee aan het internationaal kweekprogramma. Van zodra het geslacht van het kleintje gekend is, krijgt hij of zij een Aboriginalnaam met een mooie betekenis en beginnend met een N. In het geboortejaar 2012 beginnen immers alle namen met een N.

Hindernissenrace
Een koala heeft onmiddellijk na de geboorte een gevaarlijk parcours af te leggen. Net als bij andere buideldieren wordt de koala na +- 34 dagen in een onderontwikkeld stadium geboren. Het mini-koalaatje is dan ongeveer 2 centimeter groot, de grootte van een boon. Hij is naakt, kaal, blind en roze en moet tot in de buidel geraken. Daar hecht het diertje zich vast aan de tepel en kan het in alle veiligheid en geborgenheid uitgroeien tot een koala in miniatuurversie.

Darmbrij
Na 6 maanden komt het jong uit de buidel piepen en start het met het eten van een soort pap. Dit is speciale mest die mama koala extra voor het jong afscheidt. De pap bevat bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en hun maagje dit aankan.

Kieskeurige kauwers
Koala’s eten uitsluitend eucalyptus, maar zijn kieskeurig. Ze eten slechts 100 van de 800 voorkomende soorten. In Planckendael eten ze zo’n 30 verschillende soorten, die we zelf kweken van mei tot oktober. In de wintermaanden wordt de eucalyptus uit noodzaak overgevlogen uit Engeland. In eucalyptus zitten veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn.

Slaapkoppen
Koala’s slapen tot wel 20 uur per dag, vaak in een boom. Zo hoog zitten ze veilig voor honden en andere vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om hun maag de tijd te geven om die taaie eucalyptus te verteren. Ze hebben een traag metabolisme.

Australische buidels
In sommige delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd en koala’s kunnen zich niet meer voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden bejaagd voor hun pels. Ze worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen er teveel koala’s voor en die vreten de bomen kaal. Schattingen over hun aantal lopen uiteen. Het cijfer van 80 000 overlevers circuleert. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.

 

Foto: Planckendael/Jonas Verhulst