Succesvol (fok)jaar voor Safaripark Beekse Bergen

Succesvol (fok)jaar voor Safaripark Beekse Bergen


By Inge - Posted on 05 Januari 2013

Hilvarenbeek, vrijdag 4 januari 2013 – Safaripark Beekse Bergen heeft een succesvol jaar achter de rug. Ten eerste werden er diverse fokprogramma’s, projecten waarbij het voortbestaan van bedreigde diersoorten centraal staat, succesvol uitgevoerd. Bovendien bleef het bezoekersaantal, in tegenstelling tot de ontwikkelingen in de markt, stabiel op 850.000.

Records op gebied van fokprogramma’s
Met de fokprogramma’s werden diverse records behaald. Zo leeft de grootste groep zuidelijke cheeta’s in Europa (18 stuks) in het safaripark. Ook de grootste groep witte neushoorns (10 stuks) wonen in het enige Afrikaanse wildlife park van Nederland. Van de zeer zeldzame goliathreigers is dit jaar zelfs de grootste groep ter wereld in het park aanwezig geweest maar, zoals gebruikelijk bij een fokprogramma, zijn de jongen inmiddels ‘uitgevlogen’ naar andere dierentuinen. Ook werden er successen behaald bij de grote textorwevers. 51 Levende jongen vlogen uit de schitterend gebouwde nesten. Geboortes waren er ook binnen de fokprogramma’s. Zo waren er geboortes bij o.a. de bantangs, Vietnamese sikaherten, rode panda’s, zwartvoetpinguïns en Grévy zebra’s. In december werd het park tenslotte nog verrast door een nest pups bij de Afrikaanse wilde honden en een neushoornkalf.

De fokprogramma’s hebben vooral het in kaart brengen en genetisch gezond houden van bedreigde diersoorten in dierentuinen als doel. Door verantwoord te fokken met deze dieren, goede huisvesting en tijdige uitwisseling van dieren (genetisch materiaal) tussen dierentuinen worden deze doelstellingen bewerkstelligt. Safaripark Beekse Bergen is coördinator van de Europese fokprogramma’s van de witte neushoorns en jachtluipaarden en houdt daarnaast de stamboeken bij van de secretarisvogels en goliathreigers.

Bezoekersaantallen stabiel
Het park denkt dat de stabiele bezoekersaantallen te danken is aan de uniciteit van safari-concept. “Door de vier safarivormen kan je de 120 hectare land met 1.250 Afrikaanse dieren op verschillende manieren van dichtbij observeren. De Afrikaanse dieren leven zoveel mogelijk in kuddes. Steeds vaker zien we ook dat bezoekers van een dag Afrika een weekend Afrika maken en overnachten op het naastgelegen Vakantiepark Beekse Bergen’’, aldus Sjors van den Boogaart, Vestigingsmanager.

2013: Nog meer hoogtepunten
Ook in dit nieuwe jaar staan er diverse hoogtepunten op het programma. Dit jaar bestaat het safaripark, dat ooit als leeuwenpark begon, 45 jaar. In het voorjaar verwacht het park een nieuwe bedreigde diersoort aan de collectie toe te kunnen voegen.