Reuzeneikapsel Ecomare eindelijk geïdentificeerd

Reuzeneikapsel Ecomare eindelijk geïdentificeerd


By Rutger - Posted on 11 Januari 2013

Al meer dan vijf jaar lag hij als een tastbaar vraagteken in het museum van Ecomare: een enorm eikapsel van een onbekende roggensoort. Het 24 x 11 cm grote eikapsel lijkt op dat van een vleet of Noorse rog, maar heeft andere maten. Door een artikel van Martin Cadée in het blad Het Zeepaard heeft conservator Arthur Oosterbaan nu ontdekt van welke soort hij afkomstig is.

In Het Zeepaard, het blad van de Strand­werk­gemeen­schap, schrijft Cadée dat er twee soorten vleten bestaan. Onlangs hebben Schotse biologen de tot nu toe onbekende soort “flapper rog” ontdekt. Deze rog komt in de noordelijke Noordzee voor en heeft veel grotere eikapsels dan de tot nu toe bekende soort vleet. Naar aanleiding van de beschrijvingen van de eikapsels van de “flapper rog” in het artikel, heeft Arthur Oosterbaan van Ecomare geconstateerd dat het eikapsel uit het museum van deze soort vleet afkomstig moet zijn.

De “gewone” vleet kwam vroeger algemeen in de hele Noordzee voor, maar is nu bijzonder zeldzaam. Deze traag groeiende vissen hebben veel last van de intensieve visserij. Ze worden als bijvangst gevangen en gaan dan dood. De vleet is een grote roggensoort met lengte tot 2 ½ meter. De nieuwe soort “flapper rog” wordt zelfs nog groter.

Het eikapsel van Ecomare is in mei 2007 opgevist door de TX68 in de Noordzee bij Denemarken. Noordzeevisser Louis van der Vis bracht het naar het museum. Hij wilde destijds graag weten van welke vissoort het afkomstig is, een vraag die dus nu pas beantwoord is.

Foto: ”Van der Vis met flapperrog”, Ecomare, Sytske Dijksen

Tags