Artis – al 175 jaar een mensentuin

Artis – al 175 jaar een mensentuin


By Inge - Posted on 11 Januari 2013

Artis bestaat 175 jaar. Het jubileumjaar 2013 draait om mensen en wat zij in Artis beleven en beleefd hebben. Artis gaat in 2013 op zoek naar haar verleden. Zij kent haar geschiedenis – van de oprichting in 1838 tot het predicaat Koninklijk dat Artis in 1852 kreeg en van de correspondentie die gevoerd werd met Darwin in 1868 tot de onderduikers in de Apenrots in 1943. Wat onbekend is, zijn de persoonlijke verhalen van de miljoenen mensen die Artis al 175 jaar bezoeken. Die herinneringen wil Artis dit jaar ophalen en delen. Artis is ten slotte al 175 jaar een mensentuin.

Vandaag is het jubileumjaar officieel van start gegaan. Enkele bekende Artis-liefhebbers zoals Youp van ’t Hek, Monique van de Ven, Aart Staartjes en Nicolette van Dam hebben hun meest bijzondere Artis-herinnering gedeeld. Dit als inspiratie voor die miljoenen mensen die Artis al 175 jaar bezoeken, en die ongetwijfeld ook mooie herinneringen aan Artis hebben. Artis wil iedereen die ooit in Artis is geweest oproepen om hun herinnering met Artis te delen. Dit kan heel gemakkelijk via artis.nl/mensentuin of door het per post naar Artis te sturen. In 2013 is iedereen natuurlijk ook uitgenodigd om nieuwe herinneringen in Artis te maken. Een kleine impressie van de 175-jarige geschiedenis van Artis is te zien in het jubileumfilmpje op artis.nl

Jubileumroute
Vanaf vandaag is in Artis de Jubileumroute te volgen. De route leidt langs twaalf kijkers waarin historische beelden te zien zijn. Al wandelend door het park ontsluit de 175-jarige geschiedenis van Artis zich aan de hand van persoonlijke herinneringen. Men komt erachter hoe de dieren in het verleden werden verzorgd, hoe de eerste dierverblijven eruit zagen en voor welke kunstenaars Artis een inspiratiebron was. Twee van de twaalf kijkers zijn high tech en uitgerust met de meest nieuwe technologie. De Jubileumroute is ook te vinden in de Artis-app, evenals extra foto's, verhalen en filmpjes bij de route.

 

Foto: Artis

Tags