Jarig Artis vraagt publiek om olifantenverblijf

Jarig Artis vraagt publiek om olifantenverblijf


By Rutger - Posted on 24 Januari 2013

Parkeerterrein Artis wordt olifantenverblijf

Artis vraagt publiek om cadeau voor 175-jarig jubileum

Artis viert dit jaar haar 175e verjaardag en vraagt een cadeau. Artis wil graag een nieuw olifantenverblijf. Het is de eerste keer in de 175-jarige geschiedenis van Artis dat zij het publiek grootschalig vraagt bij te dragen aan de realisatie van een nieuw dierverblijf. Dit verblijf komt voor een deel op het huidige parkeerterrein van Artis.

Het parkeerterrein
Artis zit vol verhalen. De vele dieren, de bijzondere planten, de monumenten, de verschillende tuinen, het Planetarium. Jong en oud verwondert zich over wat ze in Artis allemaal zien en beleven. Maar er is één plek, die daar een beetje buiten valt. Veel mensen komen er langs, maar niemand blijft staan. Je kan er niks doen of leren. Er zijn geen mooie verhalen over te vertellen. Die plek, dat is het parkeerterrein aan de Plantage Kerklaan. Dat stuk grond hoort bij Artis, maar het is nog niet echt Artis. En dat is zonde.

Een deel van het parkeerterrein van Artis is gereserveerd voor een nieuw buitenverblijf voor de olifanten. Voor zo’n uitbreiding is veel geld nodig. En daar heeft Artis als goed doel alle hulp bij nodig. Denk aan het organiseren van een inzameling samen met schoolklassen. Of het organiseren van een sponsorwedstrijd. Of bijvoorbeeld de gemaakte overuren van een afdeling die gedoneerd kunnen worden. Of door natuurlijk gewoon een bedrag aan Artis te schenken. Vanaf vandaag is iedereen welkom om via artis.nl/olifanten zijn of haar bijdrage te leveren.

Fokprogramma Aziatische olifanten
Artis draagt bij aan het internationale fokprogramma voor de bedreigde Aziatische olifanten. Er wordt geschat dat er nog maar 45.000 Aziatische olifanten zijn, waarvan 15.000 in mensenhanden (werkolifanten, tempelolifanten en een heel klein deel in dierentuinen). In Artis leven drie olifanten. Thong Tai (22) en haar dochters Yindee (7) en Mumba (1), beiden in Artis geboren. Zij leven met elkaar in een vrouwengroep, een matriarchaat. Met een groter olifantenverblijf kan Artis meer ruimte bieden aan de huidige de kudde én deze uitbreiden met een bul, een mannetje. Dit is zeer wenselijk voor het fokprogramma.

Foto: De olifanten in Artis spelen met zand. Foto Artis, Ronald van Weeren

Tags