EcoMare verzorgt met olie besmeurde vogels

EcoMare verzorgt met olie besmeurde vogels


By Rutger - Posted on 14 Februari 2013

De laatste dagen zijn er twaalf vogels met olie naar Ecomare gebracht. Het is bekend dat slechts een klein percentage van de olieslachtoffers levend aanspoelt, dus zullen er vermoedelijk enige tientallen vogels door deze olievlek zijn gestorven. Bij Ecomare worden de overlevenden zo snel mogelijk gewassen.

De dierverzorgers van Ecomare hebben onlangs een opfriscursus ‘Behandeling van olievogels’ gekregen. Deze is gegeven door medewerkers van het Belgische vogelopvangcentrum in Oostende. De nieuw verworven kennis kwam nu goed van pas!

De olieslachtoffers, tot nu toe elf zeekoeten en een alk, worden gewassen in warm water met Dreft afwasmiddel. Het sopje moet 41 graden Celsius zijn, zodat de vogel niet afkoelt. Dit is namelijk de normale lichaamstemperatuur van vogels. De vogels worden met de hand gewassen, waarbij voor de kop een tandenborstel wordt gebruikt.

Het sop wordt net zolang vervangen tot er geen olie meer uit de veren komt. Daarna volgt het spoelen met warm water. Het is van groot belang dat alle zeep uit de veren wordt gespoeld. Alleen zonder een spoor van zeep of olie wordt het verenkleed weer waterdicht. Door te poetsen maken de vogels hun veren vervolgens weer in orde. Enkele dagen na het wassen volgt een spannend moment: de vogel wordt in het water gezet. Als zijn verenkleed waterdicht is, kan hij snel worden uitgezet. Blijkt hij toch nog lek, dan volgt een tweede wasbeurt.

Foto: Gewassen zeekoet, Ecomare

Tags