Grevyzebra geboren in Artis

Grevyzebra geboren in Artis


By Inge - Posted on 19 Februari 2013

Na een draagtijd van iets meer dan 13 maanden is dit weekend op de Savanne van Artis een Grévy zebra geboren. Het is een hengst en hij zet vandaag om 12.00 uur zijn eerste stapjes buiten. Het is de tweede zebra die dit jaar in Artis is geboren. Er wordt nog een derde veulen verwacht. De kudde zebra’s bestaat nu uit 1 hengst, 1 ruin, 4 merries en 2 veulens.

Geur, geluid en strepen
Grevy zebra’s (Equus grevyi) staan binnen een uur na hun geboorte op hun poten. Het veulen blijft dicht bij de moeder en herkent haar de eerste dagen aan haar geur en geluid. Later herkent hij het strepenpatroon van de moeder. De merrie houdt andere zebra’s op afstand zodat moeder en jong zich aan elkaar kunnen gaan hechten.

Europees fokprogramma
De Grévy zebra is een bedreigde diersoort. Hun leefgebied, de semi-drogere streken van Noordoost-Afrika, wordt kleiner en ze concurreren met vee om waterbronnen, waar vaak een hek omheen staat. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek. Artis verwacht nog een zebraveulen dit voorjaar.

 

Foto: Artis/ Ronald van Weeren

Tags