Volop lente in BestZOO!

Volop lente in BestZOO!


By Inge - Posted on 27 Maart 2013

Hoewel het weer er de afgelopen dagen nog niet naar was, is het in BestZOO wel degelijk al volop lente! Lente is de periode van de bloemen en jonge dieren. In BestZOO zijn er dus de afgelopen weken een flink aantal jonge dieren geboren. Een van die geboortes is zelfs een primeur in Nederland. De ander een primeur voor BestZoo.

Geboorte Tamandua, primeur in Nederland
De grootste primeur van de geboortegolf is zonder twijfel de geboorte van een Tamandua. Dit is de eerste keer dat er in een Nederlandse dierentuin een Tamandua is geboren. De blijdschap bij het personeel was dan ook groot toen er op 26 februari een jong te bewonderen was.
Op 26 februari om 8u15 is de jonge Tamandua ter wereld gekomen. Moeder en jong maken het prima. De baby-tamandua woog bij geboorte ongeveer 320 gram, ondertussen weegt het al 625 gr. Baby-tamandua’s zijn al direct na de geboorte goed aangepast voor het leven in bomen.
De Tamandua of boommiereneter, is een diersoort dat van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Het pasgeboren jong is voorzien van lange klimklauwen aan de voorpoten en een grijpstaartje waarmee zij zich kan vasthouden aan de moeder en klimmen op takken. De moeder laat klimoefeningen dan ook vol vertrouwen toe, hoewel ze wel een oogje in het zeil houdt. Het is nog niet bekend of de jonge Tamandua een mannetje of vrouwtje is.
Jonge Tamandua’s drinken zoals alle zoogdieren melk bij hun moeder. De ouderdieren daarentegen eten in het wild wel 9000 mieren en termieten per dag. Ze hebben een lange kleverige tong die ze met grote precisie kunnen gebruiken om mieren te vangen. Naast mieren en termieten eten Tamandua’s ook graag zachte zoete vruchten.
Moeder en jong zijn de hele dag voor bezoekers te bewonderen in BestZOO

Drie serval kittens
BestZOO heeft al jaren servals in haar collectie, maar dit jaar zijn er voor het eerst kittens geboren in BestZOO. Drie stuks nog wel! De serval zorgt voor haar jongen in een nestkist. De ogen van de kittens gaan pas na twee weken open en beginnen dan voorzichtig hun omgeving te verkennen. Omdat het buiten nog te koud is voor de serval kittens, hebben we speciaal hiervoor een camera geplaatst zodat de kittens zichtbaar zijn voor de bezoekers.

Twee dwergezeltjes
De dwergezels hebben zo goed als elk jaar een veulentje, dit jaar zijn er zelfs twee merrie veulens geboren, een grijze en bonte dwergezel. Dwergezels komen van oorsprong van het eiland Sicilië

Eén Girgentana geit
Girgentana geiten zijn afkomstig uit Italië en hebben als een van de weinige geitensoorten gedraaide hoorns. Bij de bok kunnen deze hoorns wel 80 cm lang worden. De populatie girgentana geiten is in de vorige eeuw flink gekrompen omdat ze minder melk geeft dan vele andere rassen, gelukkig neemt de populatie nu weer toe vanwege de aandacht voor het behoud van landbouw diversiteit.

Tags