Koppel mannelijke corsac vossen krijgt jongen in Dierenpark Wissel

Koppel mannelijke corsac vossen krijgt jongen in Dierenpark Wissel


By Inge - Posted on 05 April 2013

In Dierenpark Wissel leeft sinds anderhalf jaar een koppel mannelijke corsac vossen. In de tweede helft van maart dit jaar ontwikkelde één van de twee dieren echter een verdacht dikke buik. Voor de dierverzorging waren er twee opties: of het betreffende mannetje heeft een ziekte onder de leden of het mannetje is stiekem een drachtig vrouwtje. Voor de zekerheid werden extra warmtelampen en hooi geregeld voor het koppel en werden de dieren goed in de gaten gehouden. Een goede beslissing want op 24 maart zijn zes jongen geboren.

Omdat het om een eerste nest voor deze ouders gaat, is het extra spannend of alle jongen het gaan redden. Eén van de jongen was bij geboorte al zo zwak dat het binnen een uur overleed. De dagen erna bleken nog twee jongen niet sterk genoeg te zijn en werden kort na elkaar dood gevonden in het nest. Met de overgebleven drie jongen gaat het gelukkig erg goed, al zullen de komende weken spannend blijven. Zowel vader als moeder zijn druk met de opvoeding bezig. Zo helpt het echte mannetje door extra voer voor het vrouwtje te verzamelen. Het vrouwtje moet goed eten zodat ze genoeg melk kan geven aan het kroost.

Het is nog onduidelijk wie van de oorspronkelijke twee mannen op papier precies het vrouwtje is. In de Duitse dierentuin waar de twee volwassen dieren zijn geboren, is het geslacht bepaald. Het kan zijn dat tijdens het seksen niet goed is gekeken en het verkeerde geslacht is toegekend. Een andere optie is dat bij de verhuizing de verkeerde papieren zijn meegekomen en in Dierenpark Wissel eigenlijk een andere corsac vos leeft. Wat in dit geval gebeurd is, is nog niet duidelijk. Daarvoor zullen de twee vossen moeten worden gevangen zodat de transponders* kunnen worden afgelezen. Om het gezin onnodige stress te besparen in deze spannende tijd, wordt daar nog even mee gewacht. Het geslacht van de drie jongen is inmiddels wel bepaald: het zijn twee vrouwtjes en één mannetje.

Corsac vos puppies zijn hulpeloos en blind bij de geboorte en hebben een wollige, lichtbruine vacht die in de loop van de tijd gelig wordt. De jongen beginnen vlees te eten als ze een maand oud zijn en zullen ongeveer begin mei voor het eerst naar buiten gaan. Als ze vier á vijf maanden oud zijn, zijn ze even groot als hun ouders en met negen maanden zijn ze al geslachtsrijp.

 

* Om elk dier te registreren, en in de loop van zijn leven alle informatie over dat dier bij te houden, krijgen alle dieren in de dierentuin een transponder. Deze (zeer kleine) transponder wordt onderhuids bij de dieren ingebracht. Iedere transponder heeft een unieke code die met een speciaal apparaat wordt afgelezen, zodat kan worden bekeken om welk dier het gaat.

Tags