Limburgse kloostervarkens in Gaiazoo

Limburgse kloostervarkens in Gaiazoo


By Sven - Posted on 12 April 2013

Op het Limburgse boerenerf van GaiaZOO arriveerden vandaag vier biggen van het Limburgse Kloostervarken, ook wel het Livar varken genoemd. Het Livar varken is een sterk, bontgekleurd scharrelvarken, waarvan de oorsprong ligt op het eeuwenoude klooster van abdij Lilbosch in Echt. In de kloostertuin en andere scharrelboerderijen in Limburg kan het varken zijn natuurlijk gedrag volop uitoefenen. En dankzij de natuurlijke en ruimtelijke opzet van de dierverblijven in GaiaZOO, kunnen de varkens ook hier naar hartenlust wroeten en in de modder rollen. Dat is precies waar varkens gek op zijn! De Livar varkens in GaiaZOO blijven eigendom van de Livar stichting. Als de biggen volgroeid zijn, zullen ze bijdragen aan de productie van verantwoord Livar scharrelvlees, waarna in GaiaZOO weer nieuwe biggen te zien zullen zijn.

Verantwoord vlees
De basis van het Livar ras is het oude Nederlandse landvarken. Dit varken is voor de vleeskwaliteit gekruist met enkele andere authentieke varkensrassen uit binnen- en buitenland. Daardoor heeft elk Livar varken een andere kleur, variërend van zwart, bruin, grijs en roze. Varkens worden sinds mensenheugenis gehouden voor het vlees. Vroeger had elke boer of elk gezin enkele varkens, die rond het huis scharrelden en die men voor eigen consumptie slachtte. Tegenwoordig worden de meeste vleesvarkens in grote stallen, in grote aantallen bij elkaar gehouden. Ze zien tijdens hun korte leven vaak nauwelijks daglicht, wat vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet wenselijk is. Varkens scharrelen van nature immers rond, wroeten in de grond op zoek naar voedsel en rollen in de modder om hun schaars behaarde huid te beschermen tegen zonnebrand en insectenbeten. De stichting van het Livar varken vindt het belangrijk dat dit Limburgse kloostervarken weer haar natuurlijk gedrag kan vertonen en een stressloos bestaan leidt. Naast het scharrelen in de modder of ruime strostallen, draagt de vegetarische voeding (tarwe, rogge, gerst en haver van Limburgse bodem) daar aan bij. Niet minder belangrijk is echter de korte reisafstand van de boerderij tot het kleine, ambachtelijke slachthuis (maximaal anderhalf uur). Zo wordt de reisstress voor de varkens immers zoveel mogelijk beperkt. Het vlees van het Livar varken is mede dankzij deze levenswijze bijzonder en natuurlijk zacht van smaak. De Livar varkens in GaiaZOO blijven eigendom van de Livar stichting. Als de biggen volgroeid zijn, zullen ze bijdragen aan de productie van verantwoord Livar scharrelvlees, waarna in GaiaZOO weer nieuwe biggen te zien zullen zijn.

Leren doe je ZOO
Voor een moderne dierentuin als GaiaZOO is educatie een van de belangrijkste taken. Dit betreft niet alleen educatie over exotische dieren en natuurbehoud, maar ook over onze eigen leefomgeving en leefwijze. De Limburgse dierentuin vindt het dan ook belangrijk om haar (jeugdige) bezoekers iets te leren over de herkomst van ons voedsel. In dat kader kunnen kinderen sinds vorig jaar op de kinderboerderij een interactief elektrospel doen, waarbij ze de link moeten leggen tussen een ‘product dat je in de winkel koopt’ (kaas, honing, vlees) en ‘het dier dat dit product levert’ (koe, bij, varken). Binnenkort verschijnt ook een ‘interactief vlaaienbord’, waarbij kinderen de link moeten leggen tussen verschillende soorten vlaaien, het fruit en de fruitboom. De komst en verantwoorde huisvesting van de Livar varkens naar GaiaZOO past perfect in dit plaatje. Kijk voor meer informatie over Livar op www.livar.nl

Tags