Zoo van Praag onder water

Zoo van Praag onder water


By Rutger - Posted on 04 Juni 2013

 Voor de tweede keer in deze eeuw staat de dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag onder water. In 2002 overstroomde de rivier de Moldau en richtte voor vele miljoenen schade aan in de dierentuin. Diverse dieren verdronken en het kostte de tuin jaren om de overstromingen te boven te komen. De lokale politiek, het bestuur van de stad, besloot niets te doen om de dierentuin in de toekomst te beschermen tegen overstromingen en de afgelopen dagen worden de gevolgen van dat besluit duidelijk.

Wederom is de Moldau buiten haar oevers getreden, wederom staat het lager gelegen gedeelte van de dierentuin onder water, maar dit keer zijn er nog geen dieren verdronken. Het door de zoo in 2002 opgestelde evacuatie plan heeft voor de dieren zijn werk gedaan. De gorilla’s zijn voorlopig onder gebracht in de vloed-toren van het gebouw en zullen, zodra het mogelijk is, geëvacueerd worden naar een andere Tsjechische dierentuin. De roofkatten zijn verhuisd naar andere plekken binnen de zoo en zelfs de zeeleeuwen zijn uit hun verblijf gehaald en elders in de tuin opgevangen.

Daar eindigt echter niet het probleem. De schade aan gebouwen en het park wordt nu al geschat op ruim 160 miljoen Tsjechische kronen (ruim 6 miljoen euro) en zolang de lokale politiek niets doet om een herhaling van dit drama te voorkomen ziet de situatie voor de zoo er somber uit. Waar na 2002 het gehele onderste deel van de dierentuin in een razend tempo weer werd gerestaureerd, opgeknapt en vaak zelfs verbeterd is door het water nu alles weer verwoest. Wat de zoo nu moet doen is onduidelijk, heeft het nut om weer alles op te knappen als over 5 tot 10 jaar er weer een overstroming komt die weer alles zal vernietigen? Een goede en permanente oplossing voor het probleem moet nu worden gevonden, zo vindt ook directeur van de dierentuin Miroslav Bobek.Op Facebook is een groep aangemaakt van inwoners van Praag en Tsjechië die willen komen helpen met het schoonmaken en opknappen van de zoo na deze catastrofe, Povodeň 2013 – pomáháme Zoo Praha! (Overstroming 2013 – wij helpen Praag Zoo!). De zoo heeft reeds aangekondigd dit aanbod zeker niet af te slaan en zal mensen benaderen via deze Facebook groep zodra het water zich terugtrekt.

Verder roept de zoo op om vooral een bezoek te brengen aan de dierentuin. Het bovenste gedeelte van de tuin is gewoon geopend, waardoor onder andere het fantastische Afrika gedeelte, maar ook onze Nederlandse olifanten Douanita en Tonya (Diergaarde Blijdorp) gewoon te zien zijn.

Vanuit Nederland en België is het ook mogelijk om te helpen door een bedrag over te maken op een speciaal rekeningnummer. De grootte van het bedrag is niet belangrijk, er is geen minimum, alle hulp is welkom en nodig. Het speciale rekeningnummer van de dierentuin is:

Zoo Praha Povodeň 2013
IBAN CZ330 100 000 000 000 307 0207
BIC (SWIFT CODE) KOMBCZPPXXX
Komerční banka, Praha

Naarmate er meer informatie beschikbaar komt zullen wij dit zoveel mogelijk met jullie delen, zowel op de website als ons forum. Praag Zoo is ook te vinden op Facebook en plaatst met enige regelmaat nieuwe foto’s en updates over de situatie, www.facebook.com/zoopraha

Foto boven: Gorilla gebouw onder water. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha
Foto midden: De dierentuin onder water. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha
Foto onder: Evacutie van een dier door het water. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha