Okapi Henry verlaat antwerpen voor Beekse Bergen

Okapi Henry verlaat antwerpen voor Beekse Bergen


By Sven - Posted on 12 Oktober 2015

Hilvarenbeek, vrijdag 9 oktober 2015 – Van het land van de Vlaamse frieten naar dat van kaas en klompen. Okapi Henry zal er weinig van merken. Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen wél: want zij kunnen deze imposante 14-jarige fokman van Zoo Antwerpen de komende tijd bewonderen in Hilvarenbeek. Henry arriveert begin volgende week in Safaripark Beekse Bergen. Hij treft daar de al in Hilvarenbeek verblijvende mannetjesokapi’s Zukuma en Stomp.

Fokprogramma
Okapi’s maken deel uit van het Europese fokprogramma (EEP). In het kader daarvan werkt Beekse Bergen mee aan het duurzame behoud van de kleine populatie (zo’n 65) in Europa. “De dierentuin van Antwerpen gaat de okapistal verbouwen en verzocht ons om tijdelijk één van hun twee fokmannen op te vangen. Die ruimte hebben we, dus dat doen we graag. Iedereen is welkom om Henry in Nederland te verwelkomen. De herfstvakantie is daarvoor natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid,” aldus vestigingsmanager Niels de Wildt.

De okapi (Okapia johnstoni) is een zoogdier uit de familie Giraffidae en de nauwste nog levende verwant van de giraffe. De okapi kreeg pas in 1901 een formele wetenschappelijke naam van Philip Lutley Sclater. De okapi is vernoemd naar de ontdekker, de Britse koloniale ambtenaar, plantkundige, ontdekkingsreiziger en taalkundige Sir Henry Hamilton Johnston (1858-1927).

Bosgiraf
De okapi wordt ook wel de bosgiraf genoemd, omdat deze soort in de wouden van het Congogebied leeft. De lichaamsbouw van de okapi is vergelijkbaar met die van de giraffe, met een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. De okapi is echter kleiner, met een (ook in verhouding) veel kortere, dikke nek.

De okapi heeft een kastanjebruin tot chocoladebruin lichaam, met zwarte en witte strepen en vlekken op de poten en een witte strepentekening op de achterzijde. Met de lange blauwe tong kan de okapi bladeren en knoppen van takken halen.

Bedreiging
Okapi's zijn een bedreigde diersoort. Habitatvernietiging en de handel in ‘bushmeat’ vormen de voornaamste bedreiging. Ook burgeroorlogen vormen een bedreiging voor het voortbestaan van de soort. De Antwerpse Zoo in België was de eerste dierentuin ter wereld die okapi's in het bezit had (sinds 1919) en beheert wereldwijd het stamboek van deze diersoort om de instandhouding te verzekeren.