Goed jaar voor Diergaarde Blijdorp

Goed jaar voor Diergaarde Blijdorp


By Inge - Posted on 25 December 2016

Het jaar is weliswaar nog niet afgesloten, maar Diergaarde Blijdorp kan nu al terugblikken op een succesvol jaar. Met de kerstvakantie nog voor de boeg verwacht de Diergaarde uit te komen op bijna 1,5 miljoen bezoekers. Een mooie eindscore, zeker omdat in er in 2016 geen grote nieuwe (bouw)projecten zijn geopend, in tegenstelling tot het topjaar 2015.

In 2016 vierden we uitgebreid de verjaardag van gorilla Bokito en na 18 jaar kon er weer een jonge Maleise tapir worden verwelkomd. Andere bijzondere geboortes waren er bij de zeldzame hyacinthara's, de bedreigde tocotoekans (maar liefst 6 jongen) en François-langoeren, gevlekte hyena’s, de uiterst zeldzame McCords doosschildpadden, Franse knorvissen en ook bij de populaire slurfhondjes. De groep Aziatische leeuwen werd uitgebreid met een leeuwin uit de Tiergarten in Berlijn. Hierdoor is de kans op nageslacht bij deze kwetsbare diersoort vergroot. Bijzonder was ook de komst van twee pantserkrokodillen uit Dierenpark Emmen als opvolgers voor de twee hoogbejaarde krokodillen die kort na elkaar in Blijdorp overleden.

In april werd de gerestaureerde stal voor grote koedoes en penseelzwijnen in gebruik genomen en nog voor de herfstvakantie zwommen er vissen in het nieuwe koraalgebied in het Oceanium, het Great Barrier Reef. Met de nieuw ontwikkelde app kunnen bezoekers beter worden geïnformeerd. Informatief en vernieuwend zijn ook de vlogs (persoonlijk filmverslag) door dierverzorgers over hun dieren en over het bezoek aan vlinderkwekerijen op Costa Rica en het beschermingsproject voor de kleine panda in Nepal. In juni nam Blijdorp deel aan de Dag van de Architectuur. Een op maat gemaakte rondleiding langs de Van Ravesteyn monumenten werd enthousiast ontvangen door architectuurliefhebbers.

In 2016 werd Blijdorp verkozen tot ‘De mooiste dierentuin van de Benelux’ door Zoosite, een onafhankelijke dierentuininformatie-website. De inspanningen op het gebied van milieubesparing werden beloond met de uitreiking van de Green Key Gold, een internationaal keurmerk voor bedrijven in de sector vrijetijdsbesteding, die er alles aan doen om het milieu te sparen.
In september 2016 nam directeur Marc Damen afscheid na een periode van bijna acht jaar. Zijn opvolger is nog niet bekend. Naar verwachting zal de nieuwe directeur in het eerste kwartaal van 2017 bekend worden gemaakt. Tot die tijd blijft Jaap de Jong waarnemend directeur.

2017 wordt voor Blijdorp een feestelijk jaar. De Diergaarde bestaat 160 jaar en dat gaan we vieren! Er worden jongen verwacht bij o.a. de Indische neushoorns en okapi's. Er zal verder worden gewerkt aan de modernisering van het Oceanium met een levend-koraalaquarium en een natuurbehoudscentrum. In de loop van het jaar wordt het nieuwe verblijf voor de gelada’s geopend, een uit Ethiopië afkomstige expressieve apensoort. 

Tags