Monumenten-rondleiding in Blijdorp op 9 en 10 september

Monumenten-rondleiding in Blijdorp op 9 en 10 september


By Inge - Posted on 31 Augustus 2017

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2017 kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een speciale rondleiding van circa 1 uur langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn (alleen via reservering). Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp.

De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten in Blijdorp (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Zo is de monumentale entree aan de Rivièrahalzijde weer in oude glorie hersteld. Ook het voormalige giraffenverblijf en de oude theeschenkerij zijn gerestaureerd en in gebruik als leeuwenverblijf en restaurant in oosterse sferen. De gerestaureerde linkervleugel van de Rivièrahal herbergt nu zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden. Op dit moment wordt het monumentale roofdierengebouw gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een groep gelada's (baviaanachtigen).

Tijdens de rondleiding wordt ook aandacht besteed aan de vele sierlijke ornamenten en sculpturen. Van Ravesteyn betrok een zestal kunstenaars bij zijn ontwerpen, zoals Pieter den Besten, Leendert Bolle, Dick Elffers, Charles Eyck, Willem van Kuilenburg en Jo Uiterwaal.

De monumenten-rondleiding, inclusief beperkt entree kost € 5. De opbrengst gaat naar Blijdorp natuurbehoudsprojecten. De speciale ticket voor de rondleiding geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding. Deelname kan alleen door online reserveren via diergaardeblijdorp.nl/monumentendagen.


Foto: Diergaarde Blijdorp / Rob Doolaard

Tags