Zeldzaam neushoornjong voor het eerst naar buiten

Zeldzaam neushoornjong voor het eerst naar buiten


By Inge - Posted on 04 Januari 2018

Vandaag, donderdag 4 januari, liet het zwarte neushoornjong uit Diergaarde Blijdorp (geboren op 23 december 2017) zich voor het eerst officieel zien aan publiek en pers. Na een korte periode in de kraamstal achter de schermen, mocht zij het buitenverblijf verkennen onder toeziend oog van moeder Naima. Ze lieten eventjes op zich wachten maar maakten dit snel goed met een paar galoprondjes door het buitenverblijf. De komende periode is de kleine met haar moeder regelmatig buiten te zien, als het weer dit toelaat. Bij minder goed weer is zij via de webcambeelden te bewonderen in de kraamstal. Ook de speciale neushoornvlogs worden goed bekeken. Alleen op de dag van de bevalling is er al 85900 keer gekeken naar de beelden door fans over de hele wereld. Het neushoorntje heeft nog geen naam. Zodra de naam gekozen is, maken we die bekend.

In Nederland is slechts één keer eerder een zwarte neushoorn geboren: dat gebeurde in 1960 in Diergaarde Blijdorp. Zij werd Laura genoemd. Na 57 jaar is er dus weer in Blijdorp een zwarte neushoornjong geboren: een historisch moment.

2017: GOED JAAR VOOR DIERGAARDE BLIJDORP
In Diergaarde Blijdorp passeerden 1.459.731 bezoekers de toegangspoort. Een mooie eindscore omdat er in 2017 geen grote nieuwe (bouw)projecten zijn geopend. De Diergaarde boekte ook 4 % meer omzet dan in 2016. Net op de valreep werd er in 2017 een zwarte neushoorn geboren, een historisch moment. Op Valentijnsdag werd Indische neushoorn Karuna geboren en later in het jaar maar liefst twee okapi’s, Gerrit en Mboshi genoemd. Het Oceanium werd verder gemoderniseerd en gericht op meer publieksbeleving en educatie. Na het kleurrijke koraalgebied kregen nu de Greenpeace-expo, de steurenhoek en de ijsschotsen naast de pinguïns een facelift. De olifanten kregen een nieuwe zandvloer in hun binnenverblijf dankzij een actie van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Vooruitblik 2018
Wij zien 2018 vol vertrouwen tegemoet. In de loop van 2018 openen wij een nieuw verblijf voor gelada’s, een uit Ethiopië afkomstige expressieve apensoort. En we gaan verder met de ontwikkeling van het Oceanium. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het omvat o.a. een natuurbehoudscentrum en ‘eilandhoppen’ waarbij het unieke dieren- en plantenleven op de eilanden Komodo, Madagaskar en Galapagos centraal staat. Blijdorp staat ook voor belangrijke uitdagingen: de komende jaren zal de financiering van het onderhoud en de restauratie van de 21 Rijksmonumenten, in het bijzonder de Rivièrahal, en het Oceanium veel aandacht opeisen. Per 1 augustus is Erik Zevenbergen als directeur van Diergaarde Blijdorp benoemd.


Foto: Diergaarde Blijdorp / Rob Doolaard

Tags