Start actie Vrienden van Blijdorp 2,4 miljoen voor Diergaarde

Start actie Vrienden van Blijdorp 2,4 miljoen voor Diergaarde


By Inge - Posted on 13 Maart 2018

De Vereniging Vrienden van Blijdorp wil de komende twee jaar 2,4 miljoen euro schenken aan Diergaarde Blijdorp om de dierentuin te steunen met het vernieuwen van het Oceanium. Een absoluut recordbedrag voor de vereniging die dit jaar 55 jaar bestaat. Een deel van het bedrag, een indrukwekkende 1,8 miljoen euro, is al ingezameld. Voor de resterende zes ton starten de Vrienden acties om meer leden en donateurs te werven. Dat is nodig om het bedrag bijeen te krijgen en de vernieuwingen definitief mogelijk te maken. Via www.vriendenvanblijdorp.nl kan iedereen lid worden of een donatie doen.

Het geld komt ten gunste van drie onderdelen van het Oceanium: een natuurbehoudscentrum met diverse dieren zoals de ernstig bedreigde antillenleguaan en Egyptische landschildpadden, een doorloopverblijf voor onder andere ringstaartmaki’s en andere halfapen uit Madagaskar en high-tech verblijven voor onder meer komodovaranen (de grootste hagedissensoort ter wereld die ruim drie meter lang kan worden) en galapagosschildpadden. Bezoekers kunnen op deze manier in de toekomst in de dierentuin ‘eilandhoppen’ langs diverse bedreigde diersoorten, waarvoor Blijdorp zich inzet. Zij zien de dieren in nieuwe verblijven én leren meer over het voortbestaan van de diersoorten en de bedreigingen op de eilanden waar zij in de natuur op leven. Alle soorten staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten, voornamelijk door toedoen van de mens.

Voorzitter Marcel Kreuger van de vereniging: “Wij steunen Blijdorp al 55 jaar en hebben op die manier al vele miljoenen aan de Diergaarde geschonken. Ons vorige jubileumgeschenk Amazonica in 2013 kostte 1 miljoen euro. Dit en volgend jaar doen wij daar een schepje bovenop. De Diergaarde kan het gebruiken en het is niet alleen belangrijk om de dieren goed te huisvesten en bezoekers vernieuwing te bieden, maar ook om het verhaal over natuurbescherming te vertellen. We zijn al op weg dankzij onze leden en een gul legaat van trouwe Vriend Eric Hille, die na zijn overlijden ervoor zorgde dat Blijdorp nog mooier kan worden. Maar voor de resterende zes ton is de hulp van leden en donateurs echt nodig!” Blijdorpdirecteur Erik Zevenbergen: “Wij zijn blij met de steun die de Diergaarde van de (onafhankelijke) Vereniging Vrienden krijgt. Zij zijn een belangrijke partner om Blijdorp nóg mooier te maken. Ik ben erg blij dat zij onze vernieuwingen in het Oceanium steunen en hoop dat nog meer mensen lid worden van de vereniging of hen met een donatie steunen. Dat is wel nodig, want het is natuurlijk een enorm bedrag dat er nodig is.”

Deel één van de vernieuwing die Blijdorp uitvoert is het Natuurbehoudscentrum. Dat moet al in oktober gereed zijn. Daarna wordt, als er voldoende geld is ingezameld, gestart met de aanleg van het Madagaskarverblijf voor maki’s. Als dat rond april volgend jaar kan worden geopend kunnen dankzij de steun van de leden en donateurs ook de komodovaranen en galapagosschildpadden een eigen eiland in Blijdorp tegemoet zien. 


Foto: Greet van Norde

Tags