Aziatische leeuwenwelpjes in Blijdorp

Aziatische leeuwenwelpjes in Blijdorp


By Sven - Posted on 21 September 2018

et gaat goed met de drie welpjes van Aziatische leeuwin Lalana die op 21 augustus zijn geboren. Momenteel blijven zij in de kraamkamer achter de schermen. De verwachting is dat de kleintjes rond de herfstvakantie voor de schermen in levende lijve te zien zijn. Vanaf vandaag zijn de welpjes en Lalana al live via de webcam te volgen op de Blijdorp-website (www.diergaardeblijdorp.nl/leeuwtjes/), in de nieuwste update van de Blijdorp-app en op een tv-scherm in de Diergaarde bij de leeuwenkijkhut.

Lalana, voor het eerst moeder, heeft haar nieuwe rol goed opgepakt. Ze is rustig en zorgzaam voor de drie energieke welpjes, die groeien als kool. Een van de drie welpjes is kleiner, maar even vitaal. Ze slapen veel en kruipen regelmatig over hun moeder heen. Binnenkort maken ze hun eerste echte stapjes en zullen ze nog actiever worden. Via de webcam kan iedereen hun ontwikkelingen volgen, zelfs vanuit de huiskamer! Dit is het eerste nestje in het nieuwe leeuwenverblijf. De Aziatische leeuwen zijn sinds 2015 ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied.

Achtergrond
Lalana maakte dit voorjaar voor het eerst kennis met leeuw Aapel en de twee leeuwinnen. Zij is in april 2010 geboren in Planckendael (België) waarna ze verhuisde naar Krakau (Polen). Omdat zij eerder nog geen jongen heeft gehad, hoopte de stamboekhouder dat zij in Blijdorp wel voor nakomelingen zou zorgen. Dat is dus gelukt! Leeuwinnen werpen doorgaans hun eerste nestje op drie- à vierjarige leeftijd. Lalana is ruim acht jaar. Het nestje is extra waardevol voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van deze diersoort. Leeuw Aapel, afkomstig uit Singapore Zoo, stamt rechtstreeks af van twee uit het wild afkomstige leeuwen. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje! Aziatische leeuwen zijn minder sociaal dan hun Afrikaanse soortgenoten; ze leven in kleinere groepjes.

Tags