Foto van het jaar 2008, winnaar en prijs bekend.

Foto van het jaar 2008, winnaar en prijs bekend.


By Inge - Posted on 28 Januari 2009

De winnaar van de fotowedstrijd is bekend en ontvangt een fantastische prijs, aangeboden door fotograaf en jurylid Rob Doolaard: Een geheel verzorgde cursusdag "dierentuinfotografie" inclusief entree, koffie met gebak, lunch en drankje plus een boekje “tips en trucs / dierenfotografie” in Diergaarde Blijdorp of Safaripark Beekse Bergen. Meer informatie over deze cursus (en andere cursussen) en de data waarop de cursus plaats heeft, zijn te vinden op: www.dierenfotografie.nl

De winnende foto van 2008 is de sneeuwpanters foto (winnaar december), gemaakt door Icequeen
Haar foto is door Luc Wiseler op de eerste plaats gezet en hij zegt daar het volgende over: “schept een beeld van dit dier dat respect afdwingt en tegelijkertijd een vredige tederheid”. Rob Doolaard zette de foto op de tweede plaats: “Mooi vol beeld, met alleen in beeld waar het om gaat! Vaak staan er op een foto te veel dingen die niets met het onderwerp temaken hebben!  Goede compositie.” En Jan Vermeer gaf de foto zijn derde plaats: “Foto van de sneeuwluipaarden is een mooi portret van een niet alledaagse soort in dierentuinen. De achtergrond is mooi vaag en de positie van beide panters staat op de goede plek. De subtiele kleuren spreken mij erg aan.”

De tweede plaats is voor de Orinoco Dolfijn (winnaar mei) van Kaartje
Haar foto is door Rob Doolaard op de eerste plaats gezet met het volgende commentaar: “prachtig mooi moment, zo iets kan nooit lang duren, dus niet alleen kijken maar ook fotograferen. Mooi van kwaliteit, en zo simpel is dat nog niet om die kwaliteit te krijgen!” Luc Wiseler zette haar foto op de tweede plaats: “Kaartje (mei) is erin geslaagd dit dier te vatten tijdens een maaltijd onder water. De houding van het dier is perfect en onder water, met of zonder ruit, is zo’n foto maken niet gemakkelijk.”

Op de derde plaats is de foto van het Olifantspitsmuisje (winnaar september), gemaakt door Martijn, geeindigd
Zijn foto is door Jan Vermeer op de tweede plaats gezet met de volgende reden: “Treffende opname van een muis die erg komisch is. Op het juiste moment afgedrukt en dat valt niet mee met dit soort kleine knaagdiertjes. Erg goed moment en ook niet een voor de hand liggend dier uit een dierentuin. Daarom erg verrassend als keuze.” Luc Wiseler zette deze foto op de derde plaats: “Martijn (september) is er eveneens in geslaagd een foto te maken die een prachtige uitstraling heeft. dit kleine diertje amuseert en verbaast.”

Naast deze drie winnaars zijn er nog twee foto’s genoemd. De foto van de zeehond met het kindje ernaast van Will (winnaar maart) is door Jan Vermeer op de eerste plaats gezet: “Dit is een echte dierentuinfoto, daar gaat het om! Mensen in contact brengen met dieren zonder dat de dieren daar last van hebben maar in dit geval het kind veel plezier heeft. Alles zit goed in beeld. Rob is actief in beeld en het kind staat subtiel naar het dier te kijken. Hier is iedere dierentuin blij mee. Topfoto!”
En de groep kardinaalvissen van Dragonlady (winnaar juni) is door Rob Doolaard op de derde plaats gezet: “Ook weer een mooi vol beeld, dit keer van Juweel kardinaal baarzen. Je moet langer kijken voor dat je door hebt wat het is. Een foto waar je dus langer naar kijkt!  Te gek”

Naast deze prachtige commentaren van onze juryleden hadden twee van hen ook nog complimenten voor alle maandwinnaars. Jan Vermeer: “Het niveau over het hele jaar is vrij hoog. Het valt wel op dat er relatief veel onderwaterfoto’s bij zitten. Wat mij verder opvalt is dat er weinig echte dierentuin dieren zijn gefotografeerd wat ik erg leuk vind.” En Luc Wiseler: “ik wil er nog graag het volgende aan toevoegen: Martijn (februari) en Icequeen (juli) hebben me ook bekoord met hun prachtige foto's die aangeven dat ze het perfecte kader kunnen vinden. Nogmaals applaus voor alle deelnemers en ik hoop dat deze foto's andere fotografen (amateurs of professionals) aansporen om dierenparken te bezoeken en zulke prachtige beelden met ons te delen.”