Aap schildert €5.000,- bij elkaar!

Aap schildert €5.000,- bij elkaar!


By Zoosite - Posted on 01 Juni 2010

Een maand lang kon er geboden worden op een ‘echte Karl’, een schilderij gemaakt door orang oetan Karl uit dierenpark Apenheul. Het schilderij bracht uiteindelijk €2.500,- op; een mooi bedrag dat Apenheul nog verdubbelt. De hele opbrengst is bestemd voor de wilde orang oetans op Borneo.

Apenheul startte deze veiling wegens de 50ste verjaardag van orang oetan Karl. Karl is een imposante orang oetan-man en de oudste man in zijn soort van Europa. Sommige mensapen in dierentuinen hebben regelmatig zin om ‘creatieve statements’ te maken. In Apenheul krijgt Karl ook soms de mogelijkheid om te schilderen. Hij wordt daar niet toe gedwongen of op getraind. Het zijn spontane uitingen van zijn expressieve vaardigheden. De laatste twee jaar heeft Karl overigens weinig zin meer om te schilderen. Dit schilderij is daarom waarschijnlijk het laatste schilderij dat Karl heeft gemaakt. En dat maakt het een echt collectors item!

Het bedrijf Unilever Benelux kocht het schilderij. De opbrengst van de verkoop van dit orang oetan-kunstwerk komt volledig ten goede aan de bescherming van orang oetans in het wild, via het natuurbehoudfonds van Apenheul: Apenheul Primate Conservation Trust. Een deel zal gaan naar een opvangcentrum voor orang oetans en het andere deel zal gaan naar een project voor de bescherming van het leefgebied van wilde orang oetans op Borneo.

Tags