Ecomare

Ecomare

warning: Creating default object from empty value in /home/zoo/domains/zoosite.nl/public_html/site/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

SOS Dolfijn en Ecomare bundelen krachten

HARDERWIJK – Stichting SOS Dolfijn en Ecomare willen nauwer gaan samenwerken om de opvang van en voorlichting over zeezoogdieren in Nederland te optimaliseren. Onlangs hebben de besturen van beide organisaties een intentieverklaring ondertekend. Het is de bedoeling dat SOS Dolfijn in 2017 naar Texel verhuist.

Jan van Genten terug bij Ecomare

Na een verblijf van ruim twee jaar in Artis zijn de jan van genten van Ecomare op maandag 29 juli terugverhuisd naar Ecomare. Onder grote belangstelling zijn ze losgelaten in het opgeknapte en uitgebreide verblijf. Al snel waren ze op hun gemak en doken ze het water in.

De grote zeevogels zijn in transportkratten naar Texel vervoerd. Deze werden geopend in de vliegkooi die gekoppeld is met het bassin van de jan van genten. De vogels liepen eerst even rond om zich te oriënteren, maar al na een paar minuten liep de eerste door de doorgang en dook het water in. De rest volgde snel en daarna waren ze heerlijk aan het spetteren met hun vleugels. Een mooi gezicht!

Bruinvissen ruil tussen Ecomare en Dolfinarium

Sinds een jaar zwemmen bij Ecomare twee bruinvissen van het Dolfinarium: Michael en José. José is nog jong, maar begint de vruchtbare leeftijd wel te naderen. Omdat Ecomare niet wil dat de bruinvissen zich gaan voortplanten, is José op donderdag 21 maart terugverhuisd naar het Dolfinarium. Voor haar in de plaats is het mannetje Berend naar Ecomare gekomen.

Dolfijnen kijken met EcoMare

Bruinvis spotten vanaf de Hors

Jaarlijks worden er in maart grote aantallen bruinvissen in het Marsdiep gezien. De dieren zijn dan ook goed te bekijken vanaf de wal. In samenwerking met zeezoogdierenonderzoeker Geert Aarts organiseert Ecomare op 10, 17 en 23 maart de excursie ‘Bruinvis spotten vanaf de Hors’.

EcoMare verzorgt met olie besmeurde vogels

De laatste dagen zijn er twaalf vogels met olie naar Ecomare gebracht. Het is bekend dat slechts een klein percentage van de olieslachtoffers levend aanspoelt, dus zullen er vermoedelijk enige tientallen vogels door deze olievlek zijn gestorven. Bij Ecomare worden de overlevenden zo snel mogelijk gewassen.

Aanstaande zaterdag open dag bij Ecomare

Op zaterdag 2 februari houdt Ecomare open dag. De toegang is gratis en er zijn allerlei extra activiteiten. Tussen 10 en 17 uur is iedereen van harte welkom bij de zeehonden, bruinvissen, het zeeaquarium en in het museum.

In de opvang worden momenteel vijftien jonge grijze zeehonden verzorgd. Ze zijn zowel in de quarantaine als in de kleine groepsbassins te bekijken. Ze eten inmiddels allemaal vis en hoeven alleen nog aan te sterken voor ze kunnen worden uitgezet.

Reuzeneikapsel Ecomare eindelijk geïdentificeerd

Al meer dan vijf jaar lag hij als een tastbaar vraagteken in het museum van Ecomare: een enorm eikapsel van een onbekende roggensoort. Het 24 x 11 cm grote eikapsel lijkt op dat van een vleet of Noorse rog, maar heeft andere maten. Door een artikel van Martin Cadée in het blad Het Zeepaard heeft conservator Arthur Oosterbaan nu ontdekt van welke soort hij afkomstig is.

Twee maanvissen aangespoeld op Texel

Woensdag 12 december was een hectische dag bij Ecomare. Terwijl alle aandacht uitging naar de stranding van de bultrug op de Razende Bol, spoelden er ook twee maanvissen aan. Maanvissen zijn heel bijzondere dieren, die in alle oceanen van de wereld voorkomen, maar slechts zelden in de Noordzee.

Levende bultrug gestrand bij Texel

Vanochtend werd groot alarm geslagen bij Ecomare: er was een levende bultrug gestrand op de Razende Bol, de zandplaat tussen Texel en Den Helder. Meteen is alles in werking gesteld voor een reddingsoperatie. In een gezamenlijke actie van de kustwacht, het NIOZ en de Joost Dourleinkazerne van het Kops Mariniers wordt geprobeerd het dier vrij te krijgen.

Levend aangespoelde Texelse bruinvis opgevangen

Dinsdagochtend is een bruinvis levend aangespoeld op Texel. De kleine tandwalvis is door een gezamenlijke actie van Ecomare en Stichting SOS Dolfijn gered van het strand en vervoerd naar een specialistisch opvangcentrum. De bruinvis is gewond en lijkt een infectie in de longen te hebben, maar maakt het naar omstandigheden goed.